Review-uri, Debate-uri, Stiri, intr-un cuvant Cinematografie!

luni, 27 aprilie 2015

The Devil is Back - Marvel's DareDevil Review (Spoilere)

Niciun comentariu
Vreau sa incep prin a spune ca DareDevil este unul din supereroii mei preferati inca de cand eram mic iar filmul cu Ben Affleck din 2003, desi nu a fost primit cum se cuvine, personal mi-a placut mult.
Crescand am inceput sa realizez de ce filmul a avut o receptie slaba si de ce nu a fost considerat bun, cu toate astea a fost un film care mie mi se pare decent, de dragul copilariei probabil.
Cand Marvel a preluat drepturile pentru DareDevil si au anuntat ca vor face un serial am fost destul de sceptic si din start am spus ca serialul va fi un dezastru, mai ales stiind ca rivalii de la DC au rupt norma cu Arrow si cu Flash. Si ca sa devin si mai sceptic, Marvel a postat prima poza cu costumul.
Iata totusi....ca nu avea sa fie asa!

Suntem obisnuiti ca Marvel sa aiba un ton mai comic in filmele sale. Totusi inca din Captain America: The Winter Soldier am observat ca pot sa fie si putin mai "agresivi" ca sa spun asa.
Astfel a venit momentul sa vad primul episod din DareDevil, asteptarile mele nu erau prea mari. Episoadele au intre 48 si 56 de minute.
Pe parcursul episodului am fost hipnotizat, primul episod a fost extraordinar, apoi a urmat al doilea, al treilea, al patrulea, etc. Fiecare episod a fost incredibil de bun, gandit bine.
Spre deosebire de Flash, serialul nu este bazat exclusiv pe super puterile lui Matt ci ele vin in adaosul unui scenariu. De aici propria-mi concluzie ca serialul ar putea fi urmarit fara nicio problema si de persoanele carora nu le plac filmele/serialele cu supereroi.
Pe tot parcursul serialului personajele au o evolutie incredibila dovedind profesionalismul producatorilor, scenaristilor care au stiut ce sa urmareasca.

Un joc actoricesc impecabil prestat de fiecare membru, de la personajele principale la figuratie.
Desi am fost sceptic la inceput, Charlie Cox (cunoscut pentru rolul din Stardust unde nu a jucat rau) a interpretat un Matt Murdock impecabil de la inceput pana la sfarsit, mai ca ma crezut ca el chiar e avocat si are super puteri. Mimica, gestica, vocabularul reuseste sa impinga conflictul interior spre extrem, factor prezentat adesea in filmele/serialele/benzile desenate cu super eroi.



Si totusi, desi Charlie a facut un Matt incredibil, sa vorbim putin despre singurul actor care a reusit sa fie mai bun decat toti, Vincent D’Onofrio. A reusit o interpretare incredibila a lui Wilson Fisk.
Prezentat abia la sfarsitul episodului 3 intr-o conversatie scurta cu Vanessa (viitoare Vanessa Fisk) putem observa din primul moment conflictul sau interior si prestanta pe care o are.
Pe masura ce inaintam in serial putem vedea laturile sale emotionale dar in acelasi timp si laturile sale violente, nebunia si iesirile de care da dovada.
Dupa parerea mea Vincent a reusit sa impersoneze un Wilson Fisk perfect.



Chimia dintre personaje este perfecta Matt Murdock - Karen Page - Foggy Nelson si de partea cealalta Wilson Fisk - Wesley - Vanessa.
As fi vrut o explorare mai adanca si mai sentimentala a relatiei Matt - Claire dar cred ca o sa avem parte de asta in Sezonul 2, asta daca nu se vor urma povestile din benzile desenate unde Claire va deveni un "love interest" pentru Luke Cage...dar mai e pana acolo.

Cadrele sunt exceptionale iar filmarile sunt perfecte.
Vocile personajelor sunt plasate perfect si transmit exact sentimentul necesar.
Ambiental muzica este perfecta iar efectele sonore sunt incredibile, dure si "murdare".
Scenele de lupta prezinta o coregrafie profesionista si curata.
Spre deosebire de DareDevilul din benzile desenate sau de cel al lui Ben Affleck, Charlie Cox prezinta un Matt care pune mai mult accentul pe lupta corp la corp decat pe partile atletice ale luptei, factor care mie mi-a placut mult.

Acest prim sezon este axat pe primul costum, pe cel negru care desi pare urat ne obisnuim cu el pe parcurs.
Costumul rosu, cel clasic, isi face aparitia abia in ultimul episod.
Trebuie mentionat ca la aparitia primei poze cu costumul, multa lume s-a plans ca este hidos, inestetic, copilaresc, etc. Chiar si eu am fost printre cei care s-au plans si m-am gandit ca Ben Affleck a avut un costum mult mai bun.
Totusi, ajungand la ultimul episod, vom putea observa ca ce era in poza arata mult sub cum arata in serial.
Costumul arata excelent si momentul in care il poarta pentru prima data este unul simbolic, interpretabil, momentul luptei finale dintre DareDevil si Kingpin.

Multe momente bune in serial dar de departe, cel mai bun moment al serialului a fost scena de lupta de pe hol. O scena incredibila, filmata dintr-o singura bucata. Nu prea am ce sa spun mai mult decat este spus in scena respectiva decat...perfectiune!



Ca sa trag si minusurile serialului acestea nu sunt multe dar dupa parerea mea sunt usor semnificative.
In primul rand mi s-a parut ca serialul a fost cam scurt. 13 episoade unde mi s-a parut usor grabit pe alocuri tocmai pentru a se incadra in aceste episoade. Nu cred ca era o problema daca mai puneau cateva episoade.
In al doilea rand mi se pare ca serialul este o introducere pentru ceva mult mai mare pentru ca a deschis nenumarate probleme si la sfarsit realizam ca niciuna nu este defapt rezolvata. Ma refer aici la Black Sky, tipul de la sfarsitul episodului cu Stick, daca madame Gao are puteri ascunse si in final Kingpin este la puscarie si se termina sezonul dar cu toate astea stim ca totul abia incepe.
O alta problema a fost lansarea tuturor episoadelor in acelasi timp si asta pentru ca probabil eu nu sunt obisnuit cu genul asta, as fi vrut sa stau mai mult cu sufletul la gura.
O alta problema, aici as putea spune ca sunt subiectiv, este ca Ben Urich a fost scos mult prea repede din scena. As fi vrut sa stea cat mai mult in scena, sa fie putin mai rau si mai intepat. Probabil daca scenariul ar fi fost sa fie omorata sotia sa si nu el ar fi fost altfel dar acum mi-a ramas intrebarea incotro se indreapta.
Stim ca a fost confirmat sezonul 2 si asteptam in acelasi timp si Luke Cage, Jessica Jones si apoi The Defenders si de aici zvonurile spun ca acestia vor aparea mai departe in Civil War sau Infinity War, dar mai este pana acolo.
In concluzie DareDevil este un serial ce merita urmarit, cu adevarat dramatic, violent, multa actiune presarata cu momente profunde si din cand in cand cate o glumita pusa exact la momentul potrivit!

Din punctul meu de vedere 9.5/10 pentru serial!




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu